Balla Géza - Kadarisszima 0,375 L
Alkohol fok | 14% |
Cikkszám: | BG1 |
Elérhetőség: | Előrendelhető |
|
Youtube videók
Ismertető
Évszázadokon keresztül nemes és méltó versengés folyt Ménes és Tokaj között. Ménesen a vörös aszú készítésének volt nagy hagyománya. 1742-ben Grassalkovich Antal készített világpremierként kék szőlőből vörös aszút. A vékony héjú Kadarkából sikerült ez, a tokajival megegyező eljárással. A vörös aszú vált a bécsi császári- királyi udvar kedvenc borává.
Ezt a hagyományt próbáltuk feleleveníteni az első, 2003-as évjáratú Kadarisszimával. Azóta a 2005-ös és a 2008-as év hozta azt a ritka évjárati konstellációt, amely lehetővé tette ennek a bornak az előállítását. Kései szüretelésű, botrytis-es szőlőt szamorodni eljárással dolgozták fel. Jelenlegi 2011-es évjáratú bor magán viseli a Kadarka minden jellegzetességét, magas alkohol-, sav- és szárazanyag tartalom jellemzi. 96 g/l természetes visszamaradt cukortartalma az édes desszertborok kategóriájába sorolja. Igazi csemege. Magas ívű ünnepi asztalok lezárásaként ajánljuk.